Tassis

Apartments

Παραλίες

Η παραλία βρίσκεται δυτικά του νομού και βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος.
Έχει διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, λευκή ψιλή άμμο και το μήκος της αγγίζει τα 3χλμ.

Παραλία Αλωνάκι Φαναρίου. Μικρός κλειστός κόλπος με κρυστάλλινα διαυγή νερά και ψιλό βότσαλο περιτριγυρισμένος από βράχια σε καταπράσινο τοπίο.
 

Η παραλία Σκάλα έχει μια ευνοϊκή θέση που προφυλάσσει την παραλία από τον άνεμο, με γαλαζοπράσινα ρηχά νερά και ψιλή άμμο διαθέτη εποχιακή καντίνα που προσφέρει ποτά.


Κατά την μυθολογία εδώ ο Οδυσσέας αποβιβάστηκε για λίγο κατά την διάρκεια του ταξιδιού του για την Ιθάκη.

Στην Αμμουδιά “καταλήγει” και ο ποταμός “Αχέρων” δημιουργώντας ένα όμορφο σκηνικό δίπλα στην παραλία με ένα μικρό “κανάλι” με ρηχά αμμώδη γαλάζια νερά.

Αξιοθέατα

Το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος, του Νομού Πρεβέζης, στο σημείο όπου κατά τον Όμηρο “έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Πυριφλεγέθοντα, στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης, η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών”

Το μνημειακό σύμπλεγμα στην κορυφή του όρους Ζάλογγο στέκει αγέρωχο και μεταφέρει σε όλο τον κόσμο ένα παγκόσμιο μήνυμα θυσίας και ελευθερίας.

Η Κασσώπη βρίσκεται πολύ κοντά στο Ζάλογγο μία απότομη πλαγιά, στο χωριό Καμαρίνα του νομού Πρεβέζης, η Κασσώπη, πρωτεύουσα της Κασσωπαίας, κτίστηκε πριν τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. (340 π.Χ), σε φυσικά οχυρή θέση, σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 550-650 μ., στις πλαγιές του Ζαλόγγου, με σκοπό να προστατεύσει από την εκμετάλλευση των Ηλείων αποίκων,

 

 

 

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Παρότι η μάρτυρας Παρασκευή δεν καταγόταν από την Ήπειρο, κατά την παράδοση, έδρασε στην περιοχή και μαρτύρησε σε αυτή. Στη Μονή της Πούντας, κοντά στο Καναλάκι Πρέβεζας, δίπλα στη μυθική Αχερουσία λίμνη, υπάρχει ο τάφος της, όπου οι πιστοί θάψανε το ακέφαλο σώμα της, αφού θανατώθηκε με αποκεφαλισμό. Στον τάφο της ανηγέρθηκε προς τιμή της τρισυπόστατος ναός, στον οποίο, πάντα κατά την παράδοση, τοποθετήθηκε και η κεφαλή της. Πάντως σήμερα τμήμα της κάρας της βρίσκεται στη Μονή Πετράκη Αθηνών.

Mάλιστα δίπλα στον τάφο σώζεται και η πέτρα, όπου στηριζόμενη προσευχόταν κατά τον αποκαφαλισμό της. Ο τάφος της Αγίας Παρασκευής, εκτός από πηγή θαυμάτων, είναι και μια αφορμή.

Η μονή βρίσκεται κοντά στην όχθη του ποταμού Κωκυτού, παραπόταμου του Αχέροντα, στο χωριό Κυψέλη.

Το καθολικό κτίστηκε από το Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ ΄Β Δούκα το 1242, όπως μαρτυρεί πλίνθινη επιγραφή στο τύμπανο του νότιου παραθύρου της εγκάρσιας καμάρας. Σε μεταγενέστερη φάση κτίστηκαν τα πλευρικά προσκτίσματα (παρεκκλήσια), και στα τέλη του 13ου αιώνα ο νάρθηκας. Σύγχρονη με το καθολικό είναι η Τράπεζα της μονής που έχει μεταβληθεί σε ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι τοιχογραφίες του καθολικού ανάγονται στο 17ο – 18ο αιώνα.

Ποταμός Αχέροντας

Η πύλη για τον Κάτω Κόσμο με την μοναδική ομορφιά, Ιδιαίτερο κάλλος και μοναδική φυσική ομορφιά θα συναντήσει κανείς στον ποταμό Αχέροντα που μπορεί να χαρακτηριστεί σίγουρα ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας.